donderdag 23 oktober 2008

Saigon of Ho Chi Minh City

In de drukke en luide straten van de hoofdstad vinden we toch een rustige hostel, een prestatie op zich! We lassen een lazy day in, doen absoluut niks nuttig, de boog kan niet altijd gespannen staan :-) De volgende ochtend echter staan we alweer om 7 uur fris en monter klaar om erop uit te trekken.


In de Cau Dai tempel zijn we getuige van een unieke ceremonie, met veel kleur en muziek. Cau Dai is een speciale godsdienst, een beetje een mengelmoes van allerlei verschillende godsdiensten. Ze aanbidden zowel God, Allah als Buddha en alle andere goden die er te aanbidden zijn. Elke 6 uur, dag en nacht, komen ze hier samen om te bidden, hun leven lang. Hoe langer je bidt, hoe dichter je bij het Nirvana komt.


We bezoeken uiteraard ook de beroemde Cu Chi tunnels waar de Vietcong tijdens de oorlog een waar ondergronds leven leidde in een claustrofobisch gangenstelsel.


De inleidende film die we hier te zien krijgen, is vrij sarcastisch, een soort wedstrijdje "wie schoot de meerste Amerikanen neer." Toch wel blij met onze Belgische roots als je zo'n geschiedenis op je bord krijgt. Een deeltje van de tunnels is er nog,100 meter ganzenpas volstaat om volledig bezweet tot het besef te komen hoe het ondergrondse leven moet geweest zijn. 100 meter door de verbreedde tunnel wel te verstaan, de originele is twee maal zo klein. Je kan hier allerhande geweren uitproberen, van Kalashnikov tot supersize-bazooka, wel een euro(!!) per kogel en minimum per tien te koop. Typisch Vietnamees!
Nog niet voldaan van de Vietnamese oorlogsgeschiedenis bezoeken we de volgende dag het Reunification Palace, waar Zuid-Vietnam zich in '79 overgaf toen de tanks hier binnenreden. De laatste Amerikanen waren toen net geevacueerd.

Als Amerikaan zonder schuldgevoel rond lopen, is onmogelijk in het War Remnants museum, een fototentoonstelling van de barbaarse misdaden die de Amerikanen hier pleegden en de gevolgen ervan. Agent Orange (vaten vol chemische rommel die uit de vliegtuigen gegooid werden) is nog steeds verantwoordelijk voor vele misvormde Vietnamezen...

1 opmerking:

Nathalie zei

hej, ben hier ook overal geweest... onvergetelijk! hou je trouwens vast voor het oorlogsmuseum in phnom phen en de killing fields! ga je op een nuchtere maag, kom je kotsmisselijk buiten, ga je erheen met een gevulde maag, ledig je die onderweg waarschijnlijk!
nog veel plezier ginder!!!